Novice

Filip Glavaš zastopa #levjesrce na evropskem prvenstvu

Danes se na Madžarskem in Slovaškem pričenja 15. evropsko rokometno prvenstvo. Del turnirja stare celine bo tudi trebanjski lev Filip Glavaš, ki se bo s hrvaško izbrano vrsto boril za kolajne.

Filip Glavaš je v Trebnje prispel na začetku letošnje sezone. Foto: Dejan Maver

Evropsko prvenstvo na Madžarskem in Slovaškem gosti pet dvoran (Budimpešta, Debrecen, Szeged, Bratislava, Košice). Hrvaška, za katero bo igral tudi trebanjski levoroki rokometaš Filip Glavaš, bo v skupinskem delu merila moči v skupini C, skupaj s Francozi, Ukrajinci ter Srbi.

Slovencem bodo v skupini A naproti stale reprezentance Danske, Severne Makedonije in Črne Gore. Na spisku selektorja Ljubomirja Vranješa se ni znašel noben zdajšnji trebanjski lev, sta pa vpoklicana produkta domače rokometne šole – Miha Zarabec in Staš Skube.

Z levorokim Glavašem, ki je na dveh pripravljalnih tekmah proti Rusiji dosegel skupno štiri zadetke, smo se pogovarjali pred začetkom prvenstva.

»Ob vpoklicu v hrvaško člansko reprezentanco sem bil prijetno presenečen, ampak se zavedam, da igranje za državo vsakemu predstavlja izpolnitev otroških sanj,« je dejal Glavaš ob selektorskem klicu Hrvoja Horvata.

Foto: Hrvaška rokometna zveza

Hrvaška se stalno uvršča med najboljše evropske in svetovne reprezentance. Tudi letos imajo v reprezentanci velika pričakovanja, in sicer merijo na borbo za kolajne. »Na Hrvaškem je rokomet drugi najpriljubnejši šport, zato so pričakovanja vedno visoka. Zame je to velika izkušnja, zato sem odločen, da dam svoj maksimum,« meni štiriindvajsetletni otrok Kozale iz hrvaške Reke.

 

Na prvenstvu si bo desnokrilno konkurenco delil z izkušenim zvezdnikom Ivanom Čupićem, ki je v dosedanji karieri oblekel tudi dres aktualnega slovenskega prvaka Gorenja Velenja, nemškega Rhein-Neckar Lӧwna, poljskih Kielc in makedonskega Vardarja iz Skopja, zdaj pa se je po štirinajstih letih vrnil v domovino k Zagrebu.

»Čupko (op. i. Ivan Čupić) je zares odlično desno krilo. Od njega se učim vsak dan in trening. Že njegova trofejna statistika (trikratni osvajalec EHF Lige prvakov in devet reprezentančnih kolajn) govori o tem, za kako vrhunskega igralca gre,« o konkurentu na desnem krilu pravi Glavaš, ki je s trebanjskim klubom podpisal pogodbo do konca sezone, z možnostjo podaljšanja.

Prvenstvo bodo precej ovirale težave s koronavirusom. V hrvaški izbrani vrsti sta denimo večino pripravljalnega dela zaradi okužbe manjkala ključna igralca Domagoj Duvnjak in Luka Cindrić. »Letošnje prvenstvo bo po mojem mnenju osvojil tisti z najmanj okužbami (smeh). Takšna situacija se ne more kontrolirati, zato predstavlja velik problem. Pri nas se bo precej poznala odsotnost Duvnjaka ter Cindrića, ampak tukaj smo v reprezentanci tisti, ki ju lahko nadomestimo,« zaključuje Glavaš.

RAZPORED TEKEM HRVAŠKE – SKUPINSKI DEL (PICK Arena, Szeged, Madžarska):
Četrtek, 13. januarja, ob 20:30:
Hrvaška – Francija
Sobota, 15. januarja, ob 20:30: Hrvaška – Srbija
Ponedeljek, 17, januarja, ob 18:00: Ukrajina – Hrvaška

RAZPORED TEKEM SLOVENIJE – SKUPINSKI DEL (Fonix Arena, Debrecen, Madžarska):
Četrtek, 13. januarja, ob 18:00:
Slovenija – Severna Makedonija
Sobota, 15. januarja, ob 20:30: Slovenija – Danska
Ponedeljek, 17. januarja, ob 18:00: Črna Gora – Slovenija

Srečno, Fičo!
#levjesrce