Novice

Tim Butkovec – intervju

V zadnjih tednih so za novo športno navdušenje v Sloveniji poskrbele rokometašice, ki so se na svetovnem prvenstvu v Nemčiji uvrstile v osmino finala. Navdušile so z borbeno igro in zmagami nad nekaterimi boljšimi nasprotniki. Vendar pa tudi ženski rokomet kot kaže ne more brez trebanjskih predstavnikov. Za analize tekem na svetovnem prvenstvu je namreč skrbel naš nekdanji član Tim Butkovec, sicer študent fakultete za šport v Ljubljani, ki je z nami podelil nekaj vtisov tik po zaključku prvenstva.

Tim, kot smo slišali, si po končani rokometni karieri spet zelo vključen v rokomet, vendar tokrat pri ženskah. Nam lahko poveš kaj več o tem?

Ja, to je bilo nepričakovano in se je hitro odvijalo. Dobil sem povabilo in moral sem se hitro odločiti. Take priložnosti se seveda ni veliko, zato sem ponudbo za delo analitika na rokometnem svetovnem prvenstvu za ženske sprejel kot izziv, kljub temu, da tovrstnih praktičnih izkušenj prej nisem imel.

Verjetno si številni težko predstavljamo, kaj vse obsega delo analitika v reprezentanci. Nam lahko opišeš, kako je izgledal tvoj dan na prvenstvu in koliko časa potrebuješ za analizo ene tekme?

Po vsaki odigrani tekmi sem na USB ključku dobil videoposnetek tekme, katero sem potem analiziral. Za analizo prve tekme sem potreboval kar nekaj ur, saj sem se še spoznaval  s programom.  Kasneje, ko sem delo v programu že obvladal, se je čas prepolovil. Morda se komu zdi, da bi lahko šlo hitreje, vendar odgovornost do ekipe in želja po čim boljših rezultatih je velika. Potrebno je analizirati akcije obeh ekip kar se da natančno, saj je le taka analiza lahko pomoč trenerju. Delo videoanalitika je bilo velikokrat nočno delo, saj sem po navadi dobil posnetke šele v večernih urah, analize pa so morale biti pripravljene do jutranjega video sestanka.

V čem se razlikuje delo z moškimi in delo z ženskami?

To bi težko komentiral. Z moškimi v tej vlogi še nisem delal, kar se tiče dela z ženskami pa lahko rečem, da je bilo sodelovanje dobro. Verjetno bi bilo tako tudi z moškimi. Delo videoanalitika je strokovno delo, ki bi ga z moškimi opravil na enak način.

Je delo v ozadju ekipe lažje, kot če si ves čas v središču pozornosti, ali se to le nam zdi?

Verjetno je za opazovalca to delo v ozadju in manj stresno, vendar lahko iz prve roke povem, da z analizami prevzameš veliko odgovornost do ekipe, kajti dobra analiza je seveda dobra osnova za pripravo treninga in pripravo na nasprotnika.

Kje vidiš tvojo nadaljnjo pot na tem področju?

Glede na to, da sem na Fakulteti za šport, bo moje delo vsekakor povezano s športom. Zaenkrat nimam še natančno začrtane poklicne poti, želim pa si pridobiti čim več različnih izkušenj, zato sem odprt za vse priložnosti.

Kako pa se spominjaš tvojih rokometnih časov?

Moji spomini segajo daleč nazaj, saj sem rokomet začel trenirati že v 2. razredu osnovne šole. V začetku je bilo to predvsem zabava in druženje z vrstniki, kmalu pa sem to sprejel kot izziv, da postanem karseda uspešen. V treninge sem vlagal čas in energijo in užival ob uspehih ekipe, saj smo bili takrat res dober tim. Seveda pa sem moral šolo in treninge usklajevati, vendar sem tudi to zmogel, saj mi je šport privzgojil delavnost in disciplino.

Je kakšna zadeva ali izkušnja ali pridobljena lastnost, ki bi jo iz časa treniranja rokometa lahko še posebej izpostavil?

Ravno delavnost in disciplina sta lastnosti, ki sta se mi izoblikovali v klubu. Poleg uspehov sem se naučil sprejemati tudi poraze kot nekaj, iz česar lahko potegneš nekaj dobrega za svoj napredek.

Kaj bi glede na tvoje izkušnje in izkušnje z najboljšimi slovenskimi igralkami svetoval našim mladim igralcem, ki se šele spoznavajo z rokometom?

Ko misliš, da si dober, se še naprej uči od boljših, kajti vedno je še možnost izboljšave in h končnemu rezultatu prispeva vsak, zato je treba negovati timski duh in ne biti samozadosten.

Tim, uspešno delo in študij tudi v prihodnje.

RK Trimo Trebnje