Novice

SIOL.NET: Na tekmah najstnikov bolj polne tribune kot na članskih

ff_kadeti-2013-14-28V obdobju gospodarske krize in marsikje tudi krize odnosov ter vrednot je delo z mladimi v slovenskem rokometu dragocena valuta.

Kljub kroničnemu in vse bolj perečemu slabemu finančnemu stanju namreč socvetje slovenskih klubov proizvaja nove in nove igralce, ki so ne le rokometno pismeni, ampak imajo bogato znanje, ki jim v perspektivi omogoča igranje v najboljših klubih in v kakovostnih tujih ligah.

V skupnem seštevku mlajših kategorij je v zadnjih letih najuspešnejše Celje, ki očitno dela bolj kakovostno in sistematično od preostalih. Po vrsti let so Celjani pobasali državni naslov med mladinci. A vseeno ne moremo spregledati starega reka, da slovenski rokomet sloni na manjših klubih. Tako je na primer Trimo Trebnje edini, ki je postal državni prvak v dveh kategorijah. Za naslednike bratov Skube, Klemena Ferlina, Anžeta Ratajca in drugih je poskrbljeno.

ff_kadeti-2013-14-05Dobro delajo v Ormožu, Novem mestu, Ribnici, Ivančni Gorici … SVIŠ je z generacijo letnika 2001 drugič zapored postal državni prvak. V Velenju se niso razveselili izpada mladinske ekipe iz prve lige, kar je nekoliko nenavadno za klub, ki daje velik poudarek oblikovanju igralcev, zato pa so osvojili tretje mesto med starejšimi dečki B. Najmlajša kategorija je prinesla državni naslov Hrpeljčanom, kar daje upanje na vnovični vzpon tradicionalnega primorskega središča.

Dobri poznavalci razmer pravijo, da je raven znanja nekaterih fantov v mlajših kategorijah, ki tradicionalno slonijo na zanesenjaštvu ali prgišču evrov za trenerje, navdušujoča. Sklepni turnirji pa so bili pripravljeni na visoki ravni. Nikakor ni zanemarljivo, da si jih je ogledalo izjemno veliko gledalcev. Tribune v Trebnjem, Krškem in drugje so bile polne, kar je na marsikateri članski tekmi utopično pričakovati.

Mladi rokometaši na zmagovalnih odrih:

Mladinci (letnik 1993):
1. Celje Pivovarna Laško
2. Ribnica Riko Hiše
3. Krka
4. Trimo Trebnje

Kadeti (letnik 1997):
1. Trimo Trebnje
2. Slovan
3. Jeruzalem Ormož

Starejši dečki A (letnik 1999)
1. Trimo Trebnje
2. Krka
3. Celje PL

Starejši dečki B (letnik 2000):
1. Loka 2012
2. Mokerc Ig
3. Gorenje Velenje
6. Trimo Trebnje

Mlajši dečki A (letnik 2001):
1. SVIŠ Ivančna Gorica
2. Krka
3. Krško

Mlajši dečki B (letnik 2002:)
1. Jadran 2009 Hrpelje Kozina
2. Ribnica Riko Hiše
3. Jeruzalem Ormož in Velika Nedelja CO

Vir: Siol.net, Lojze Grčman

http://www.siol.net/sportal/rokomet/2014/05/na_tekmah_najstnikov_bolj_polne_tribune_kot_na_clanskih.aspx

D. L.