Novice

Roman Šavrič – problem dopinga in športnih stav v športu

Po odhodu uspešnega in izkušenega trenerja Iva Vajdla iz trebanjskega Trima, ki je preteklo sezono ekipo pripeljal do 5. mesta v državnem prvenstvu, se je uprava kluba odločila, da v sezoni 2013/14 vajeti kluba zaupajo domačinu Romanu Šavriču, ki je rokometni javnosti znan kot uspešen igralec in je med drugim v svoji bogati športni karieri dres slovenske reprezentance oblekel 22-krat.

Njegovi soigralci so bili denimo legendarni in žal pokojni Iztok Puc, pa Andrej Kastelic, Uroš Šerbec, Zoran Jovičič in drugi. V veliko pomoč pri vodenju ekipe pa mu bosta tudi kondicijski trener in fizioterapevt Marko Tomič in Marko Mežnaršič.

Ob koncu najinega pogovora sva se z Romanom Šavričem dotaknila še ene pereče teme, dopinga. „ Mi s tem že imamo izkušnje, v Trebnjem smo namreč že imeli nenapovedane dopinške kontrole. Sam to pozdravljam in podpiram. Ampak glede na to, da je trenutno v rokometu precej manj sredstev, mislim, da do teh dopinških kontrol ne bo prihajalo. Bolj kot v dopingu vidim problem v športnih stavah tako med igralci kot pri sodnikih. In tako, kot pri dopinških kontrolah, bi se morala izvajat tudi kontrola pri športnih stavah. Vem, da se je to dogajalo, sicer nimam nobenih dokazov, obstajajo le indici. Res je, da jaz za to nisem poklican in se s tem ne mislim ukvarjati. So pa ljudje, ki so zato zadolženi in morajo oni o tem razmišljati, predvsem imam v mislih Rokometno zvezo. Moje mnenje je, da se to da odkriti, če se je to odkrilo v Franciji, ni nobena umetnost, da se nebi odkrilo tudi pri nas. V osnovi pa je, da klubi sami pri sebi razčistijo v tej smeri, da do tega v bodoče ne bi prihajlo. Če bi to klubi recimo dopuščali in bi to postal nek način funkcioniranja znotraj klubov, lahko to postane resen problem“.

Sicer pa velik poudarek Šavrič nedvomno daje mladim, ki se v tem dolensjkem klubu že kalijo v vrhunske rokometaše. Kot pravi, je rokomet v Trebnjem dobro razvit, mladi se že v zgodnji mladosti odločijo za treniranje tega, tudi v lokalnem okolju priljubljenega kolektivnega športa.

Vir: rokomet.net

Piše: Renata Pršina Jug

D. L.