Novice

Intervju z glavnim trenerjem Romanom Šavričem

ROMAN ŠAVRIČ
glavni trener 

Prvič se je z rokometno žogo srečal v 3. razredu OŠ in od takrat je minilo že tri desetletja. V svoji igralski karieri je nastopal za vse selekcije; od mlajših do članske, pohvali pa se lahko tudi z 22-imi nastopi v dresu slovenske reprezentance. Po končani bogati igralski karieri v Rokometnem klubu Trimo Trebnje, se je kot trener posvetil mlajšim selekcijam v klubu, bil zadnjih devet let sekretar, v začetku letošnjega leta pa je po spletu okoliščin privolil v nov izziv. Po odhodu trenerja članske ekipe Ivana Vajdla bo v domačem klubu, kjer je bil nenazadnje tudi vzgojen, prevzel vodenje članske ekipe, ki je minulo sezono zaključila na odličnem 5. mestu v državnem prvenstvu.

Kot poznavalec in dolgoletni član ter strokovni sodelavec kluba ima na trenutno stanje v svetu rokometa, ki ga prav tako pestijo finančne težave, prav poseben pogled in strategijo. »Pri nas zadnjih šest, sedem let ni nikakršnih pritiskov s strani uprave kluba ali sponzorjev na ne vem kakšne rezultate. Imamo namreč filozofijo, da pripeljemo mlade igralce iz lastne šole do članske ekipe in preprosto najboljši morajo oditi, saj se le tako ustvari prostor za nove igralce. Tako razmišljanje bomo gojili tudi v bodoče. Naša želje je, da čim bolj zastopamo člansko ekipo v prvi ligi. Ali bo to šesto mesto, ali sedmo ali pa morebiti deveto, je v tem trenutku težko napovedati. Trudili se bomo pa naših najboljših močeh«, pravi Šavrič in dodaja, da je bistvo kluba in njegov obstoj v vzgoji lastnih, domačih igralcev.

V novo sezono 2013/14 z določenimi okrepitvami, stavijo tudi na mladince

RK Trimo so po lanski sezoni zapustili nekateri ključni igralci. Staš Skube ( RK Velenje), Uroš Paladin ( prva nemška liga) in Španec Aguirrezabalaga Garcia Alberto ( Madžarska), klubu se bo kot okrepitev pridružil Jaka Ferkulj, pogovori pa intenzivno potekajo še z dvema okrepitvama in sicer na položaju levega in srednjega zunanjega, a Šavrič o imenih konkretno še ne želi govoriti. Članski ekipi pa bodo priključili še domač mladinski kader.

Generalni sponzor kluba ostaja, gospodarska kriza ne prizanaša

Vsa leta so imeli rokometaši Trima zagotovljeno finančno podporo lokalnega paradnega konja, podjetje Trimo, ki pa je nedavno tega imel težave, ki jih dokaj uspešno rešuje. “Vse te črne napovedi našega sponzorja so pustile sled tudi v našem klubu, tako da nam je za letos namenil bistveno manjši znesek od pretekle sezone. To, da naš proračun temelji na drugačnih predpostavkah, smo v bistvu izvedeli šele prejšnji teden. Dejstvo je, da imamo navzlic temu manj denarja, z igralci se bomo v teh dneh o tem pogovorili in skušali stvari regulirati po svojih močeh, ampak kljub temu Trimo ( op.a) ostaja naš sponzor in nas na naši poti definitivno podpira«, o nič kaj rožnatem finančnem stanju prvoligaša pove Šavrič, ki ima za prihajajočo sezono kljub temu jasno začrtane cilje.

Avgust bo v znamenju priprav in prijateljskih tekem

Trebanjci bodo s pripravami začeli s prvim avgustovskim dnem, po besedah trenerja Romana Šavriča pa bodo trenirali dva krat dnevno izključno v dvorani. Dopoldanski termini bodo rezervirani za kondicijsko pripravo, popoldne pa bodo treningi usmerjeni predvsem v uigravanje, kombinatoriko in taktiko, v drugem delu pripravljalnega obdobja pa bodo odigrali še 13 prijateljskih tekem. » Želel sem si sicer več teh tekem, prav zaradi uigravanja ekipe, bomo pa večino tekem odigrali izven Trebnjega, saj bomo doma dovolj močni, dovolj motivirani. Tekem bo dovolj tako z kvalitetnimi klubi, kot tistimi manj kvalitetnimi ekipami. Tako bodo priložnost za igro dobili vsi, se bo pa že nekje konec avgusta ustvarila neka jasna slika o kakovosti naše ekipe«, je prepričan Šavrič, ki v vlogi trenerja vidi predvsem dobre plati tega težkega poklica.« Dobra plat vsega je, da te fante poznam že od malega. Ne samo kot igralce, temveč tudi njihovo ozadje, razmišljanje in nenazadnje razvoj ter položaj znotraj družine. Na ta način je potem lažje usmerit posameznika na poti do njegovih ciljev. Je pa nesporno dejstvo, da si kot domačin manj spoštovan«, pravi oče enoletne hčerke, ki mu izven dvorane zapolni že tako naporen dan.

Vir: http://www.triumfator.si

Intervju in tekst: Renata Pršina Jug

D. L.