Novice

Intervju Roman Šavrič: 20 leto neprekinjeno v prvi ligi

Ponedeljek, 28.7.2014; Nova sezona 2014/15 je pred vrati. Za rokometaše Trima bo to že 20 zaporedna sezona med prvoligaši (več jih imata le Celje Piv. Laško in Gorenje).  Prav toliko let je v prvoligaškem rokometu v klubu prisoten Roman Šavrič. Najprej je bil igralec (tudi kapetan), nato pa vodja moštva, pomočnik trenerja, sekretar, sedaj pa drugo leto kot glavni trener.

roman_savric_iv

foto: Dolenjski list

Nova sezona je pred vrati, 20 v prvoligaški konkurenci. Kaj pričakujete od sezone?

Res je, 20 let bomo prisotni v prvoligaški konkurenci, kar je v 31 letni zgodovini kluba veliko obdobje. To je samo še en dokaz več, da je imel (in ima) klub vizijo, znanje in željo po uspehih. Zadnja leta so več ali manj turbulentna, a nekako rešujemo tako kadrovske kot finančne zadeve. Da smo lahko tako uspešni, pa rabimo ljudi v klubu, ki delajo z dušo, pripadnostjo in odgovornostjo. In takih je kar nekaj na vseh nivojih, od volonterjev, trenerjev, staršev, sponzorjev ipd. Nova sezona pa prinaša nove izzive, nova dokazovanja. Volja in želja po uspehu mora ostati močna. Prizadevati si moramo, da najdemo pot, ki nas bo peljala do rezultatskih uspehov ekip v klubu, da igralci individualno napredujejo ter da imamo sorodne interese z našimi pokrovitelji in okoljem, v katerem delujemo. Želimo si biti čim višje na lestvici. Realnost je sredina lestvice, želje pa so vedno večje od realnosti. Do kod lahko sežemo, pa bo odvisno predvsem od nas samih.

Kakšne so kadrovske spremembe v klubu?

V članski ekipi je prišlo do kar velikih sprememb, zapustilo nas je šest igralcev (trije so zaključili kariero, trije odšli v druge klube). Novinci so vratar Rok Jelovčan, koprčan, ki je nazadnje branil v Izoli, Gregor Potočnik, ki prihaja iz Celja na posojo ter Klemen Sašek, ki prihaja iz SVIŠ-a. Kot vsako leto bomo dodali še nekaj mladincev, tako da bomo številčno približno na istem nivoju kot lani. Vsak igralec bo imel svojo vlogo, za katero se bo tudi izboril. Prevladovati mora pozitivna konkurenca in razmišljanje vseh nas. Prišlo je do sprememb tudi v trenerskih shemah mlajših selekcij. Tako je nov mladinski trener domačin Roman Zarabec, ki je zamenjal Boštjana Makovca, kadete pa bo vodil Benjamim Teraš.

Kdaj pričnete z treningi, boste odigrali kakšne zanimive trening tekme?

S treningi pričnemo v četrtek, 31.7. Trenirali bomo dvakrat dnevno. Imeli bomo nekaj težav, ker opravljajo energetsko sanacijo dvorane, tako da bomo celo pripravljalno obdobje (mogoče še kaj več) opravili v Mokronogu. Temu se bomo morali prilagoditi, se bomo pa potem z večjim veseljem vrnili v svojo dvorano. Dogovorjenih imamo 11 trening tekem, prva že v ponedeljek, 4.8. z francosko ekipo AIX, kjer igra naš bivši igralec Klemen Cehte, trener pa je Noka Serdarušić. Nato bomo igrali še raznovrstne tekme z domačimi in tujimi ekipami, vsaka pa bo pomembna z vidika ustvarjanja ekipnega duha ter vloge posameznih igralcev.

635406659929992895_trimo-gorenje_236_140302_vp

foto: Siol

Sistem tekmovanja je spremenjen, liga je razširjena, SEHA liga se ne bo igrala. Vaš komentar?

Nikoli ni dobro tekmovalni sistem spreminjati tik pred zdajci. Prinese veliko več vprašanj, na katere nimaš jasnih odgovorov. RK Trimo Trebnje je bil proti povečanju lige, ker to ne prinaša nobene dodane vrednosti. Če bi gledali samo naš interes, je za nas bolje, da sta v ligi ostala oba soseda (SVIŠ, Krško), ker imamo zaradi tega bolj polno dvorano in bližino potovanja. Ampak, če bo vsak gledal samo svoj interes, ne bomo prišli nikamor. Manjka malo več vizije vseh prvoligašev skupaj in pa tudi krovne organizacije. Proti SEHA ligi nismo bili, so se pa kmalu pokazale nevarnosti, na katere smo (eni redkih) opozarjali že prej ( http://www.rktrimotrebnje.si/kaj-seha-liga-lahko-da-slovenskemu-rokometu/). Vendar, dano situacijo je potrebno sprejeti in se ji prilagoditi. Želim pa si tekom sezone konstruktivno sodelovanje prvoligaških klubov in krovne organizacije (RZS) ter sprejetje drugačnega sistema tekmovanja, kot je zdajšnji.

Kakšna je vizija kluba za naprej?

Vsekakor takšna kot do sedaj. Razvijati in proizvajati vrhunske igralce, tvoriti širši slovenski vrh, imeti uspešne mlajše selekcije, sodelovati z pokrovitelji, starši in okoljem. Če pa bi hoteli narediti še boljšo in širšo zgodbo, pa tudi tu obstaja vizija, a verjetno še ni zrela in vprašanje, če kdaj bo. Namreč, moja želja bi bila na Dolenjskem ustvariti ne samo uspešen slovenski ampak tudi evropski klub. Na Dolenjskem imamo štiri prvoligaše v krogu 30 km. To ne vidiš nikjer na svetu, razen v kašnem veliko večjem mestu. Zato bi bilo smiselno razmišljati o nadgradnji omenjenih klubov. Seveda, Dolenjski manjka tudi ena večnamenska dvorana (?!). Predstavljajte si eno lepo dvorano (ki bi verjetno morala biti v Novem mestu) in pa združitev sosednjih klubov na članskem nivoju. Rokavica je vržena…

20140322_01569_000

foto: Dolenjski list

RK Trimo Trebnje