Novice

Ta vikend pričetek 1.NLB Leasing lige, Trimo v Mariboru

Sreda, 4.9.2013; Konec tedna bodo zaživela domača rokometna igrišča, naslov državnih prvakov pa bodo branili igralci velenjskega Gorenja.

Celjani, ki so doslej 17-krat slavili v elitnem domačem ligaškem tekmovanju, veljajo za papirnate favorite, od slovenske osamosvojitve naprej pa so še trikrat zmagali Velenjčani, po enkrat pa Koprčani in Prulčani.

Minula rokometna sezona je bila vsebinsko izjemno bogata na ligaškem in reprezentančnem prizorišču, zaznamovali pa so jo vzponi in padci. Na reprezentančni sceni je moška izbrana vrsta na januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji dosegla zgodovinski podvig, potem ko je zasedla končno četrto mesto. Le slabe pol leta kasneje je klavrno končala kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo v začetku prihodnjega leta na Danskem ter v kvalifikacijski skupini 6, kjer so nastopili še Islandija, Belorusija in Romunija, zasedla tretje mesto in ostala brez sklepnega turnirja.

Na klubskem prizorišču je velenjska zasedba, ki je po koncu minule sezone ostala praktično brez vseh nosilcev igre, navkljub vidni ranljivosti in na račun celjske neambicioznosti v končnici dokaj zanesljivo osvojila naslov državnih prvakov, z domačega rokometnega zemljevida pa je mrknil koprski Cimos ter tako doživel klavno usodo nekaterih drugih slovenskih klubov, kot so Prule 67, Gold Club, Velika Nedelja, Nova Gorica, Trbovlje, Slovenj Gradec, Škofja Loka .. Toda tudi v Kopru se je rodil novi klub, podobno kot v vseh ostalih naštetih krajih, ki imajo izjemno bogato rokometno tradicijo.

Na mednarodnem klubskem prizorišču sta se Celje Pivovarna Laško in Gorenje prebila do osmine finala v evropski ligi prvakov, mariborski Branik pa so malenkosti ločile od uvrstitve na sklepni turnir v minuli sezoni prenovljenega pokala EHF.

V 1. NLB Leasing ligi bo v sezoni 2013/14 nastopalo dvanajst klubov: Slovan, Gorenje Velenje, Krško, Sevnica, Maribor Branik, Trimo Trebnje, Krka, Celje Pivovarna Laško, Istrabenz Plini Izola, Ribnica Riko hiše, Sviš Ivančna Gorica in Jeruzalem Ormož. Glavna pretendenta za končno zmagoslavje sta Celje in Velenje, iz ozadja bo pritiskal Maribor, drugim pa preostane boj od 4. do 12. mesta. Novi član prvoligaške druščine je Slovan, medtem ko se je Herz Šmartno odrekel nastopu v najmočnejšem ligaškem tekmovanju, Sevnica in Krško pa zavoljo usode koprske ekipe ostajata v elitni ligi. (vir in slika: RZS)

Trener ekipe RK Trimo Trebnje Roman Šavrič je pred začetkom prvenstva povedal: “RK Trimo Trebnje letos praznuje 30 letnico, od tega 18 let kontinuirano igra v prvi ligi. Letos smo, kot večino drugih klubov, zmanjšali proračun in pomladili ekipo. Povečali pa smo sredstva za mlajše kategorije, kar nam dolgoročno edino lahko prinese rezultate. Kar se tekmovanja v prvi ligi tiče, imamo dva cilja. Prvi je, če bo le mogoče, se uvrstiti v ligo za prvaka, drugače pa biti čim višje na lestvici. Drugi cilj je proizvesti še kakšnega igralca, ki bi bil zanimiv za naše najboljše oziroma za tuje klube. Liga bo kljub pomladitvam zelo izenačena. Prva tri mesta so oddana najboljšim trem klubom, vsi ostali pa se bomo borili za preostala mesta, kar bo prineslo zanimivo ligo. Ob tej priložnosti bi zaželel veliko uspeha tudi našim predstavnikom v evropskih pokalih, saj bodo njihovi uspehi v Evropi naša najboljša reklama”.

RK Trimo Trebnje