Novice

ROKOMETNO TRENIRANJE NA OŠ VELIKI GABER

V letošnjem šolskem letu smo v okviru RK Trimo Trebnje, na OŠ Veliki Gaber pričeli z vadbo mini rokometa. Trenutno je v vadbo vključenih 15 otrok od 3. do 5. razreda in poteka enkrat tedensko. V vadbo pa so vključeni tako dekleta kot fantje.

Mini rokomet je šport, namenjen otrokom od 6. do 11. leta starosti. Predvsem zaradi manjšega igrišča, žoge, vrat in prilagojenih pravil, je mini rokomet za otroke izredno zanimiv in ga zelo radi igrajo. Igra je dinamična, privlačna in bogata z vidika gibalnih nalog, ki se v njej pojavljajo. Mini rokomet je ena izmed najprimernejših oblik športnega udejstvovanja za otroke tega starostnega obdobja. Argument za omenjeno trditev je dejstvo, da gre pri (mini) rokometu za aktivnosti, ki so zelo blizu naravnim oblikam gibanja otroka. Tako otrok nadaljuje oz. nadgrajuje motorične vzorce iz otroštva – met žogice ali igrače, rokovanje in igranje z žogo. Poleg tega igra in vadba mini rokometa vključuje in razvija celotno telo.

mr2Treniranje rokometa na šoli je prevzel bivši učenec šole in še vedno aktiven igralec rokometa v Trebnjem, Klemen Sašek, ki je o dogajanju na vadbi povedal: »V samem začetku treniranja, poskušamo otrokom rokomet približati skozi igro. Cilj je, da se otroci med treningom zabavajo, vmes pa osvojijo tudi osnove rokometne igre. Naš trening se tako začne z zabavnim ogrevanjem (različne oblike lovljenj, med dvema ognjema..), nato sledi ponovitev rokometnih osnov, kot so podaje, lovljenje in vodenje žoge, streli na gol…Sledi igra na dva gola, po pravilih, ki veljajo za mini rokomet. Skratka, otroke v osnovnih šolah skušamo preko zabave seznaniti o rokometni igri in jih kasneje mogoče vključiti v nekoliko resnejšo obliko treninga v klubih.«

V rokometnem klubu Trimo Trebnje bomo z vadbo nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu, še več, količino vadbe bomo povečali na dvakrat tedensko. Fante, ki si želijo igranja rokometa na višjem nivoju, pa bomo povabili na treninge v Trebnje, kjer tri do štirikrat tedensko že trenirajo otroci iz bližnje in daljne okolice. Dekleta pa lahko s treniranjem rokometa nadaljujejo v novomeškem klubu ŽRK Krka, s katerim šola že dalj časa dobro sodeluje.

M.M.