Novice

Intervju: Marko Tomič, fizioterapevt in kondicijski trener

Sobota, 30.8.2014; Marko Tomič je v vlogi kondicijskega trenerja in terapevta  9. leto zapored. Vprašali smo ga nekaj stvari iz njegovega področja.

 img_2824

Danes mora rokometni igralec imeti poleg talenta še nekatere druge sposobnosti, če hoče postati vrhunski. Ali menite, da pomaga, če je vsestranski  športnik. Kakšna je vloga kondicijskega trenerja pri razvoju teh sposobnosti?

Odlična kondicijska priprava športnika je osnova za rokometno igro. Če igralci hitreje tečejo, skočijo višje, reagirajo hitreje,… potem lahko igrajo rokometno igro  na veliko višjem nivoju, so bolj učinkoviti, bolj vzdržljivi in imajo pod kontrolo svojo motoriko. Zato so najboljši igralci vedno tudi najbolje pripravljeni.

Kakšna je vaša filozofija treninga rokometašev? V čem se razlikuje od drugih športov?

Rokometaši niso olimpijski dvigovalci uteži, ne bodybuilderji, ne tekači na dolge proge… zato tudi sam trening ne sme biti temu namenjen.  Kondicijski program rokometašev mora biti prilagojen rokometni igri. Cilj je narediti rokometne igralce in ne specifične atlete.

Vse kar se dogaja na treningu je namenjeno točno določenemu cilju, zmanjšati možnost poškodb in  napredek v rokometni igri. Če hočemo, da bodo igralci močnejši, agilnejši, hitrejši…  skratka v vrhunski rokometni formi, potem se moramo pri treningih osredotočiti na to, da bodo tudi psihološko močni, dobri v komunikaciji in razumevanju, nepopustljivi tekmovalci. Odlična kondicijska priprava  da igralcem možnost,  da premikajo svoje meje sposobnosti vedno znova in vedno višje.

Del mojega dela je učiti igralce trdega dela in jih premakniti  iz zone udobja.  Namreč, če hočeš rasti, se razvijati moraš zapustiti tako imenovano psihološko zono udobja in poskušati narediti stvari, katerih  do sedaj nisi zmogel.

V teh 9. letih ste delali že z veliko asov rokometne igre. Kakšna je razlika med vrhunskim in povprečnim rokometnim igralcem? Ali je talent dovolj? Delajo bolje, več? Imajo srečo?

Vsak igralec je poglavje zase. Da, večina vrhunskih igralcev se rodi z nekaterimi posebnimi sposobnostmi. Da, večina vrhunskih igralcev dela več, kot povprečen igralec. In da, tudi sreča je dobrodošla (večina je rezultat trdega dela).

Veliko vrhunskih igralcev prepozna svoje talente (višina, hitrost, agilnost,..), a se vseeno odločijo, da bodo trenirali več, bolje in konstantno, da bi izpolnili zastavljene cilje. A le to, da je nekdo 2 metra visok mu to ne zagotavlja, da bo kdaj uspešen. Potrebno je delo. Potrebna je tako fizična, še bolj pa psihološka moč.

Naš klub je sproduciral že ogromno odličnih igralcev in vsak je imel v sebi kar nekaj talentov.           Npr.  Sebastian Skube nadpovprečen v agilnosti, Staš Skube v situacijski motoriki, Klemen Ferlin v eksplozivni  moči, Anže Ratajec vzdržljivost v moči, Miha Zarabec v agilnosti… Vsi ti igralci imajo različne motorične sposobnosti. Tisto kar jih povezuje pa je  velika  želja po uspehu  in veliko srce.

Tudi v naši letošnji ekipi je veliko mladih igralcev, ki kažejo velik potencial. Če pa se bo ta potencial uresničil pa je odvisno od igralcev samih.

DSC00961 - Kopija

Kako sodelujete z ostalimi člani strokovnega kadra v RK Trimo Trebnje?

Menim, da je strokovni kader članske ekipe močna točka našega kluba. Roman Šavrič, prvi trener,  je kot bivši vrhunski igralec,  rokometni strokovnjak in kar je še bolj pomembno osebnost, ki prisluhne igralcem, zna pohvaliti, vzpodbuditi in rešuje probleme zdaj in takoj. Marko Mežnaršič (pomočnik trenerja) je sedaj z nami drugo leto in s svojim strokovnim znanjem usmerja igralce, izboljšuje rokometno tehniko in taktiko. Poleg vsega tega, pa menim, da so poleg znanja bolj pomembni osebnostni odnosi v strokovnem kadru, kajti če ni zaupanja vse prej ali slej propade. Prav to je ključ do uspeha.

RK Trimo Trebnje