Novice

Anže Ratajec – “Z delom sem si prigaral mesto vodilnega v ekipi.”

Predstavljamo vam intervju z Anžetom Ratajcem, zunanjim igralcem, ki že 11 sezon nastopa za RK Trimo Trebnje (4.3.1991, 186 cm, 88 kg).
Ali se spomniš svojih rokometnih začetkov?
“Moji rokometni začetki segajo v 4. razred osnovne šole. Že kot otrok sem bil vedno zelo živahen. Drugačnega igranja kot tekanje za žogo nisem poznal, tako da bilo samo vprašanje časa kdaj se bom tudi aktivno vključil v šport. Zaradi nekaj zdravstvenih težav doma nisem imel odobravanja, da začnem s treniranjem rokometa. Tako sem zjutraj nekaj časa hodil na treninge k Alojzu Radlju brez vednosti mame. Sčasoma se je vse uredilo in lahko sem normalno začet trenirati. Za rokomet sem se navdušil ob gledanju RK Celja Pivorane Laško po televiziji, seveda pa je rokomet prvi šport v Trebnjem tako da je bilo čisto normalno da sem se odločil zanj. Zelo sem ponosen da sem bil del ekipe, ki je prvič postala državni prvak na klubskem nivoju. To nam je uspelo v sezoni 2005/2006 kot starejši dečki A. Potem smo isto ponovili še v sezoni 2007/2008 kot kadeti. V članski kategoriji sem bil del ekipe, ki je osvojila tretje mesto. Vesel sem tudi da sem bil v ekipi, ki je nastopala v Evropi. Vse to so lepi spomini. Sem študent Fakultete za Upravo. Po koncu aktivne športne poti, bi rad ostal v športu. “
Kakšni so cilji za sezono 2013/14?
“Kot vsako sezono so nas tudi po letošnji zapustili nekateri ključni igralci. Na nas, ki smo tukaj je, da jih nadomestimo in obdržimo RK Trimo Trebnje na mestu, ki mu pripada. Uvrstitev v ligo za prvaka je definitivno cilj vseh nas.”
Kakšni so tvoji cilji oziroma kakšna je tvoja vloga v ekipi?
“Moja vloga se z leti spreminja. Prvi dve leti sem praktično samo sodeloval na treningih, opazoval in se učil. S prihodom Ivana Vajdla sem dobil obrambe naloge, zadnje leto sem vse večjo vlogo dobival tudi v napadu. V letošnji sezoni je moja vloga zelo spremenjena. Lahko rečem, da sem si z delom vsa ta leta prigaral mesto vodilnega v ekipi. Veselim se novega izziva in ne bežim od odgovornosti. Kaj bo to prineslo pa bomo videli.” Moji cilji so vsekakor, da dosežem svoj maksimum. Želim si, da bi z dobrimi igrami postal zanimiv za kakšen boljši kljub. Ali bo to igranje v ligi prvakov ali samo igranje na višjem nivoju v boljšem klubu pa bo pokazal čas. Brez visokih ciljev tako ali tako ne moreš uspeti.
Kako ocenjuješ prvo pripravljalno tekmo v letošnji sezoni proti Sevnici? Kje so bile slabosti, kje prednosti?
“V tem delu priprav posvečamo pozornost predvsem telesni in fizični pripravljenosti, tako da je rokomet in delo z žogo malo v ozadju. Tekma je še kako prišla prav , da smo okusili tudi igro in imeli pravi stik z žogo. Prijateljska tekma je pokazala, da so nekatere stvari postavljene v pravo smer, v nekaterih segmentih pa nam manjka še nekaj uigranosti in kilometrine. Veseli me predvsem dobro delo na treningih in prava mera borbenosti, ki smo jo na prvi tekmi pokazali.”
Glede na to, da te je Roman Šavrič že treniral ko si bil še starejši deček me zanima ali je sedaj pri njemu kakšna sprememba? 
“Ja z Romanom sem že sodeloval v tisti sezoni, ko smo prvič postali državni prvaki. Vsekakor sem takrat nanj gledal drugače. Bil je vrhunski igralec za katerega smo na tribunah navijali, ko je še igral. Spoštovanje je bilo veliko. Zdaj kot trener članske ekipe je v tem kratkem času pokazal, da je zelo ambiciozen in željan uspeha. Veseli me, da se vsakemu posamezniku posveča in mu svetuje, kar sem v preteklih letih pogrešal. Mislim, da bomo pod njegovim vodstvom vsi še napredovali in naredili dober rezultat. Na treningih veliko časa preživimo z našim kondicijskim trenerjem. Dela se veliko in še več. Vsi to sprejmemo, saj vemo da nas ponovno čaka težka sezona na katero se moramo fizično dobro pripravit. Časa za počitek bo dovolj. Roman kot trener je uvedel nekaj sprememb, kar se tiče same discipline na treningih. Za enkrat se tega vsi držimo,  tako da treningi potekajo v dobrem vzdušju in brez problemov. “
D. L.