Novice

Anton Janc: Igranje v Evropi privablja sponzorje in gledalce

Za klubom je eden izmed najzanimivejših tednov v zadnjem obdobju. V sredo je vodstvo na tiskovni konferenci predstavilo celotno ekipo in strokovni štab, vključno z vsemi novinci ter želje in cilje v sezoni 2020/2021. Trener članske ekipe bo legendarni slovenski reprezentant Uroš Zorman, predsednik kluba RK Trimo Trebnje Anton Janc pa je strnil svoje misli po zelo uspešnem tednu.

Anton Janc je predsednik kluba že vse od leta 2004. Zvest je ostal tudi v izjemno težkih časih, zdaj pa se utegne pisati nova uspešna zgodba trebanjskega rokometa. Klub bo namreč pod vodstvom odličnega reprezentanta Uroša Zormana nastopal v EHF ligi, ambicije pa segajo visoko v vrh slovenskega rokometa.

Anton, kako ste videli minuli teden, ki je za nami. Prihod Uroša Zormana in turškega reprezentanta Ӧzgürja Saraka, povratek občasnega reprezentanta Gregorja Potočnika ter potrditev igranja v EHF pokalu nakazujejo na novo zgodbo trebanjskega rokometa, kaj ne?

Zagotovo kažejo ti dogodki na to, da želimo nadaljevati obrat, ki smo ga uspeli narediti pred dvema letoma in ga kronali preteklo sezono z osvojitvijo 3. mesta v državnem prvenstvu.

V klubu delujete že 16 let. Kateri trenutki v klubu so bili v tem obdobju po vašem mnenju najtežji in kateri najlepši?

Zmaga proti Gorenju Velenju v predzadnji tekmi pred pričetkom epidemije koronavirusa. Foto: Dominik Pekeč/RK Trimo Trebnje

Veliko je bilo vseh in težko je izpostaviti ene sam trenutek. Zagotovo mi je v spominu ostala osvojitev naslova državnega prvaka generacije Mihe Zarabca, Anžeta Ratajca in Jerneja Papeža v Škofji Loki leta 2008. Pa prva zmaga nad Celjem Pivovarno Laško v Trebnjem v mojem predsedniškem mandatu in odločilna tekma za 3. mesto v Celju leta 2009. Na evropskem parketu pa zagotovo tekma s PSG v Parizu, kjer smo na veliko presenečenje domačinov igrali izenačeno leta 2006. V lanski sezoni se mi je najbolj vtisnila v spomin tekma z Gorenjem Velenje v Trebnjem, takrat smo res odigrali vrhunsko tekmo.

Povsem poseben trenutek pa je bilo praznovanje 70. letnice Rokometne zveze Slovenije kjer smo kar štirje člani kluba prejeli plakete za svoje dosežke – to je bil res poseben dan.

Najtežje pa je bilo zagotovo obdobje od leta 2010 do 2013, ko sva po finančni krizi pri vodenju kluba ostala praktično sama z Romanom Šavričem. Na igrišču pa mi še vedno ne gre iz glave gol po izteku igralnega časa lani decembra v Ribnici.

Kako ste preživeli epidemijo koronavirusa, s poudarkom pri finančni stabilnosti kluba?

Epidemija je bila za nas, tako kot tudi za večino drugih športnih organizacij, izjemen udarec. Tekmovanje se je končalo ravno pred najpomembnejšo tekmo rednega dela s Celjem Pivovarno Laško, za katero je bilo vse pripravljeno, da bi bila pika na i res dobremu rednemu delu sezone. Seveda pa smo si želeli pokazati naše sposobnosti še v končnici, kjer so tekme še bistveno bolj zanimive in spremljane. Kljub temu smo se prilagodili, organizirali delo in treninge situaciji primerno in verjamem, da smo dobro opravili svoje delo. Moram priznati, da se nam je način dela iz preteklosti obrestoval in so nekateri naši igralci lahko izkoristili tudi pomoč države, kar se je poznalo.

Menite, da lahko napovedujoča gospodarska kriza utegne premagati kakšnega izmed slovenskih rokometnih klubov?

To sem izpostavil že na Združenju Lige NLB. Zelo dobro se še spomnim časov deset let nazaj, ko nekateri niso tega uvideli in kasneje niso zmogli. Iskreno upam, da smo se vsi nekaj naučili iz tega in v tem času nismo tega že pozabili.

Kako so stekli pogovori s pomembnimi pokrovitelji o podpori igranja v EHF ligi, glede na to, da so države udeleženk tekmovanja prav njihovi glavni trgi?

V klubu smo si v vsakem primeru želeli nastopiti v evropskih tekmovanjih, kar so si fantje prigarali in zaslužili. Po temeljiti analizi obeh možnih tekmovanj in predstavitvi le-te ključnim sponzorjem, smo se za EHF European League odločili predvsem zato, ker v tem tekmovanju nastopajo klubi iz držav, ki so ciljni trgi glavnih sponzorjev kluba. To je po mojem mnenju tudi bistvo, ki ga lahko Rokometni klub Trimo Trebnje omogoči vsem svojim sponzorjem – predstavljanje in odpiranje potencialnih trgov.

Ekipa za sezono 2020/2021. Foto: D.L./Lapego

Klub je že dolga leta zvest številnim pokroviteljem. Marsikdo bi se spraševal, od kje trebanjskemu klubu toliko denarja za delovanje, pa vendarle je medsebojno sodelovanje s sponzorjem velikega pomena. Gospodarstvo v klubski okolici je precej močno. Klub že več let podpirajo močna podjetja, kot so Trimo, Tem, Rem, Alva in mnogi drugi. Verjamete, da ti prav s takšnimi ambicijami trebanjskega rokometa vidijo uspešno zgodbo?

Mogoče bi bilo pravilneje reči, da so sponzorji zvesti klubu. Menim, da je to zato, ker verjamejo v to kar delamo, v zgodbo, ki jo razvijamo. Drugače pa finančno ne govorimo o velikanskih vsotah, še posebej ne, če se primerjamo z drugimi športi. Smo se pa v preteklih šestnajstih letih naučili vsak evro dvakrat obrniti in iz njega kar se le da največ narediti.

Organizacija kluba je že več let na zelo visokem nivoju. Kakšne so bile spremembe, ki ste jih uvedli pri sami organizaciji tekme in prepoznavnosti kluba?

Zagotovo se navzven najbolj vidi, da smo v zadnjih letih bistveno spremenili organizacijo domačih tekem (termin ob petkih, predstavljanje tekme, sponzorji tekem in spremljajoči program) ter medijsko pojavljanje ter komuniciranje kluba. Še ne dolgo nazaj je bilo prav slednje naša največja težava.

V zadnjih sezonah ste z osebo, ki vodi PR ter marketing kluba, resno nakazali, da imate tudi tukaj potencial. Kako pomembno je, da ima posamezen rokometni klub urejen PR in marketing v klubu, saj to prinaša tudi večjo medijsko prepoznavnost kluba?

To je izjemnega pomena, saj je to v bistvu glavno orodje poleg odmevnih rezultatov za gradnjo podobe kluba. Slednje se na koncu odraža pri iskanju sponzorjev, ki omogočajo delovanje  kluba.

V prihodnji sezoni prihod Uroša Zormana ter nekaterih reprezentantov resno opozarja na povečan obisk prvenstvenih tekem. Ali je igranje v EHF ligi ter boj za najvišja mesta v domačem prvenstvu možnost večje prepoznavnosti kluba?

Vsekakor. Nadejamo si še večjega obiska tekem in ker zna biti naša dvorana pretesna za vse, pripravljamo za zveste navijače možnost ogleda tekem tudi preko Facebook prenosa. Igranje v EHF ligi in v širšem krogu najboljših državnega prvenstva pa je seveda vedno največji magnet tako za gledalce kot sponzorje, meni najpomembneje pa je, da je to magnet za naše mlade rokometaše – bodoče Sebastjane in Staše Skubete, Mihe Zarabce, Klemne Ferline in predvsem zaljubljence v rokomet, kot so trenerji, sodniki in rokometni delavci v klubu – brez slednjih naš klub ne bi mogel delovati tako kot deluje.

Nekateri so z ambicijami pričeli misliti, da se lahko Trimo Trebnje čez nekaj let vmeša v boj za naslov prvaka. Verjamete v takšen uspeh?

Vsako stvar je potrebno delati po korakih, vsako preskakovanje je tvegano in če narediš prevelik skok, te lahko to drago stane. Zagotovo trenutno nimamo pogojev za kaj takega, že infrastrukturno ne. Seveda pa mora imeti vsaka zgodba svoje cilje in ambicije.

Ter še za konec, kaj pa bi želeli sporočiti trebanjskim navijačem?

Do začetka sezone spremljajte še naprej naše priprave na eno res posebno sezono in upam, da se čimprej lahko vidimo na tekmi v naši dvorani. Obljubljamo, da bo zanimivo.